čtvrtek 3. dubna 2014

Recept pro tento týden: Pravé české mýdlo

Pravé české mýdlo z větší části z českých olejů. Je stejně kvalitní jako klasické olivové (ne-li ještě kvalitnější) a navíc vás může hřát pocit, že vyrábíte z domácích surovin - tedy levně a ekologicky :-)


Recept
(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):


- 350 g řepkového oleje
- 380 g/ml destilované vody

- 139 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
- 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)




Postup:
Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)

Poznámka:
Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde

4 komentáře:

  1. super..konečně něco od nás :).. a vůně žádná? nebo máte typ jak mýdlo ovonět?

    OdpovědětVymazat
  2. "České" mýdlo jsem dělala, ale nepoužila jsem kokosový tuk. Udělala jsem si recept z slunecnicoveho, teplického a sádla. Mýdlo bylo krásně tvrde a pouze z českých surovin. Jen málo penilo (absence kokosoveho).

    OdpovědětVymazat
  3. "České" mýdlo jsem dělala, ale nepoužila jsem kokosový tuk. Udělala jsem si recept z slunecnicoveho, teplického a sádla. Mýdlo bylo krásně tvrde a pouze z českých surovin. Jen málo penilo (absence kokosoveho).

    OdpovědětVymazat
  4. mýdlo jsem zatím nedělala, zajímaly by mě varianty s použitím sádla místo větší části olejů (např. sádlo 70%, slunečnicový olej lisovaný zastudena 15%, bambucké máslo 15%), bylinkového odvaru (macerátu) místo části vody, vynechání extraktu z grepového jádra, přidání suchých rostlinných částeček aj., děkuji

    OdpovědětVymazat