úterý 4. června 2013

Recept pro tento týden: Jemné přírodní olivové mýdlo

100% rostlinné přírodní mýdlo vyrobené z kokosového, olivového a palmového oleje a s olivovým olejem lisovaným za studena. Mýdlo je bez parfemace, proto je vhodné zejména pro citlivou a ekzematickou pokožku, pro děti, ale také pro všechny ty, kteří si na vůni příliš nepotrpí. Lze jej také použít místo různých čisticích gelů na pleť nebo pro praní prádla a to jak v ruce, tak i v pračce. Mýdlo neobsahuje žádné syntetické konzervační látky, parfémy, ztužovače ani živočišné tuky. 



Recept:

(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):
  • 300 g kokosového oleje
  • 500 g olivového oleje
  • 200 g palmového oleje
  • 380 g/ml destilované vody
  • 143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
  • 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný) 
  • výživná složka: 10 ml extra panenský olivový olej (nejlépe bio) 



Postup:
Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Na závěr poté přidáme a pečlivě vmícháme výživnou složku - panenský olivový olej. Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)

Poznámka:
Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde

1 komentář:

  1. Dobrý den, dělala jsem své první mýdlo podle tohoto receptu a hned jsem i měřila ph., které bylo 9 (testováno vámi dodanými lakmusovými proužky). V knize Přírodní mýdla se uvádí, že ph pro pokožku je přijatelné mezi 5,5-8. Znamená to tedy, že mýdlo mohu používat, když ph bude právě těch 8? Dále bych se ráda zeptala, mám v mýdle takové světlejší proužky, trochu se bojím aby to nebyl nerozmíchaný louh, ale míchala jsem do zhoustnutí /zhoustla velmi brzy/ a pak jsem přidala panenský olivový olej, který už jsem rozmíchala ledabyle. Může to být právě ten olej nebo spíš ten louh?Kdybych zkoušela ph toho světlejšího proužku v mýdle a byl to louh, jaké by to bylo ph? Děkuji

    OdpovědětVymazat